Aldring

 

Vera Nilsen er 85 år og har nettopp flyttet inn på aldershjemmet der du arbeider. Selv om hun alltid har bodd alene og vært fornøyd med å klare seg selv, forsto hun at nå trengte hun hjelp. Synet hennes er blitt en del svekket på grunn av grå stær.
 
Med hjemmehjelp og trygghetsalarm har det likevel gått ganske greit frem til nå, men i det siste har hun falt stygt noen ganger. I løpet av de siste årene er hun også blitt ganske tunghørt. Hun er svært tynn og blek, har dårlig appetitt og virker svak og skrøpelig. Hun klager over svimmelhet. Det viser seg at hun i tillegg har problemer med urininkontinens, noe hun skammer seg over og prøver å skjule så godt hun kan.

Vera er tidligere lærer og underviste i engelsk på videregående skole i hele sitt voksne liv frem til hun ble pensjonist. Hun har reist mye og har besøkt de fleste hovedstedene i Europa for å gå på kunstgallerier og klassiske konserter. Vera har ingen nær familie. Hennes beste venninne gjennom mange år døde nylig, og nå synes hun livet er trist og innholdsløst. Hun blir sittende mye alene inne på rommet sitt og halvsove.

 

Oppgave: Hvordan kan du tilrettelegge tilværelsen for Vera Nilsen slik at hun kan oppleve større mestring og trivsel til tross for syns- og hørselshemmingene hun har?

Hvilke andre tiltak vil du foreslå for henne? Begrunn tiltakene.

Drøft om Vera kan aktiviseres til å holde foredrag om reisene og kulturopplevelsene sine for de andre beboerne.

 

Cappelen Damm

Sist oppdatert: 26.09.2011

© Cappelen Damm AS